Čo je to inkontinencia a 8 príznakov, kvôli ktorým navštíviť lekára

Inkontinencia býva nesprávne považovaná skôr za ženský problém a je ďalšou z tém, o ktorej sa nehovorí nielen na verejnosti, ale ani doma a u lekára. Problémy s únikom moču môžu trápiť aj mužov a znalosť toho, čo je to inkontinencia a ako je možné ju zmierniť, je základom k návratu do života bez obáv z trápnej situácie a bez nepohodlia.

Čo je to inkontinencia a 8 príznakov, kvôli ktorým navštíviť lekára

Aj keď najčastejšie sa inkontinencia u mužov objaví nad 65 rokov, výnimkou nie sú ani prípady v mladom a strednom veku. Napriek tomu, že sa týka miliónov ľudí na celom svete, nie je inkontinencia ničím bežným a samozrejmým. A určite nie je v jej prípade potrebné rezignovať a spoľahnúť sa iba na nákup hygienických pomôcok, ktoré riešia len následok. 

Čo je to inkontinencia

Močová inkontinencia označuje akýkoľvek mimovoľný únik moču. Zatiaľ čo u detí do 6 rokov súvisí pomočovanie s nevyzretosťou centrálneho nervového systému a je teda prirodzené, u ostatných vyžaduje riešenie.

Existujú dva hlavné druhy inkontinencie. 

  • Po prvé ide o stresovú inkontinenciu, keď k úniku dochádza pri zvýšenom tlaku v dutine brušnej. Napríklad pri dvíhaní ťažkých predmetov, kašli, smiechu alebo cvičení. U mužov ju môže vyvolať chirurgické odstránenie prostaty – až jeden muž z desiatich s ňou pritom žije viac ako jeden rok po zákroku.

Inkontinenciou trpí až tretina starších mužov.

  • Druhým typom je takzvaná urgentná inkontinencia. Pri tej úniku predchádza silné nutkanie na močenie, a to bez akýchkoľvek varovných signálov. V tomto prípade môžu byť dôvodom okrem iného infekcie močových ciest, kamene močového mechúra, nádor alebo ochorenie nervového systému vrátane Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

Sila byliniek

Zdravotné problémy s močovým systémom nie sú v histórii ničím novým. A rovnako ako v prípade mnohých ďalších problémov aj tu boli naši predkovia odkázaní len na dary prírody. A u nich môžeme hľadať pomoc aj v súčasnosti. 

V Českej republike je mnoho rastlín, ktoré podporujú normálnu funkciu močovej sústavy. Ide nielen o veľmi dobre známe brusnice, ale tiež listy jaseňa štíhleho, rebríček obyčajný, prasličku roľnú, brezu bielu, kapsičku pastiersku alebo ľubovník bodkovaný. V zahraničí ľudia spoliehali na tamojšie rastliny. Napríklad na serenou plazivú, listy artičoky, sladovku hladkoplodú (sladké drievko), koriander siaty, kardamóm obyčajný alebo olivovník európsky.

Pre svoju schopnosť prispievať k normálnej funkcii močovej a reprodukčnej sústavy vrátane prostaty je dnes obľúbenou súčasťou výživových doplnkov napríklad serenoa plazivá.

Kedy je čas navštíviť lekára

V prípade akútneho problému, ako sú zlomená noha alebo rozbitá hlava, automaticky zamierime k lekárovi. Pri chronických dlhotrvajúcich problémoch je to inak. Zdravotné komplikácie sa môžu zhoršovať pomaly, ale iste. Aj to je dôvodom, prečo môže byť ťažké uvedomiť si postup problémov. Ak máte nižšie uvedené príznaky, je dôležité objednanie sa u praktického lekára alebo urológa už ďalej neodkladať.

  • Neodkladný, náhly pocit na močenie.
  • Močenie 8× a viackrát za 24 hodín (nadmerné močenie).
  • Potreba nočného močenia.
  • Únik moču.
  • Liečba môže pomôcť až 80 % pacientom s inkontinenciou.
  • Slabý alebo prerušovaný prúd moču.
  • Nutnosť tlačenia pri močení.
  • Odchod moču aj po ukončení močenia.
  • Pocit neúplného vyprázdnenia.


Zdroje:

https://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/unik-moci-mocova-inkontinence/ 

https://www.cus.cz/moderni-lecba-inkontinence/

https://www.fnbrno.cz/inkontinence-u-muzu-neni-tabu/t4707

https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-tvrzeni-prilohy-2018.aspx

ProstaXin balení

ProstaXin

Pre ničím nerušený spánok a zdravú prostatu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa