Lykopén v paradajkách. Odpoveď na to, prečo ich jesť

Ročne ich zjeme priemerne viac ako 12 kilogramov, a to nielen tých kupovaných. Pestujeme ich v záhradkách i na balkónoch a ich sadeničky sú na jar predmetom výmenného obchodu. Nech už paradajky patria do zeleniny, alebo do ovocia (v tomto bode nemôžete urobiť chybu), jedno je isté. Sú plné vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok a na našom stole by nemali chýbať.

Lykopén v paradajkách. Odpoveď na to, prečo ich jesť

Lykopén je farbivo, ktoré dodáva paradajkám, ale tiež ružovému grapefruitu, melónu, marhuliam a ďalšiemu červenému, ružovému a oranžovému ovociu a zelenine ich žiarivé farby. Tento prírodný pigment patrí do skupiny karotenoidov, provitamínov, ktoré organizmus štiepi a mení na aktívne formy vitamínu A. Lykopén sa vyskytuje hlavne v šupke a na povrchu plodov vystavených svetlu. Preto je vhodné paradajky nelúpať ani pred tepelnou úpravou. Viete, aké vitamíny obsahujú rajčiny?

Ako môže lykopén pomáhať

Lykopén patrí medzi antioxidanty, teda látky, ktoré pomáhajú zmierňovať takzvaný oxidačný stres. Ten v organizme prebieha na bunkovej úrovni a dochádza k nemu v prípade, keď v našom tele nastane nerovnováha medzi škodlivými voľnými radikálmi a antioxidačnými mechanizmami neutralizujúcimi ich nepriaznivý vplyv. 

Množstvo voľných radikálov v tele môže zvýšiť fajčenie, alkohol, toxíny, vysoká hladina cukru v krvi, zápalové procesy, ale tiež všadeprítomné znečistenie.

Bolonské špagety i mrkvová polievka

Zatiaľ čo niektoré vitamíny sú náchylné na vysoké teploty a varenie ich tak môže znehodnotiť, pri lykopéne je to práve naopak. 

Využiteľnosť lykopénu po tepelnej úprave niekoľkonásobne stúpa. 

Aké recepty plné lykopénu si teda môžete doma pripraviť?

  • Bolonské špagety
  • Pizza s tomatovým základom
  • Paradajková alebo mrkvová polievka
  • Vajcia pošírované v paradajkovej omáčke
  • Chilli (con carne)
  • Varená mrkva
  • Šípková omáčka
  • Hummus alebo nátierka z pečených červených paprík
  • Grilovaný grapefruit alebo červený pomaranč s trstinovým cukrom
Pri príprave receptov sa nebojte použiť tuky. Práve tie sú podmienkou toho, aby náš organizmus dokázal lykopén využiť.

Čo ste o paradajkách (ne)vedeli

  1. Paradajky sú z botanického hľadiska ovocím, z kulinárskeho potom zeleninou. V tomto názore sa líšia aj oficiálne súdne rozsudky.
  2. Najviac paradajok sa vypestuje v Číne.
  3. Názov v angličtine (tomatoes) pochádza z aztéckeho slova „tomatl“. Práve v Južnej a Strednej Amerike rástli paradajky pôvodne divoko a v Amerike doteraz ide o trvalky, nie o jednoročné rastliny.
  4. Paradajky sú bohaté na vitamíny a minerály, pritom majú nízky obsah kalórií.


Zdroj informácií:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170457/nutrients

https://bezpecnostpotravin.cz/lykopen-a-tomatin-v-rajcatech/

https://www.czso.cz/csu/czso/na-jednoho-obyvatele-pripadlo-loni-v-prumeru-vice-mlecnych-vyrobku-masa-ovoce-a-zeleniny

https://www.nzip.cz/clanek/1020-rajcata

ProstaXin balení

ProstaXin

Pre ničím nerušený spánok a zdravú prostatu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa